Schoonmaakrichtlijnen voor infectiepreventie
Vandaag is het, meer dan ooit, van groot belang dat we op elk moment van de dag een schone en veilige omgeving behouden en de specifieke infectiepreventie richtlijnen nauwkeurig opvolgen. Naarmate openbare ruimtes toegankelijker en dus drukker worden, moeten gebouwen niet alleen visueel schoon, maar ook “veilig” schoon zijn voor bezoekers. Het navolgen van de preventieve maatregelen is noodzakelijk om het risico op besmetting te bestrijden.
7 tips voor een goede infectiepreventie
7 tips voor een goede infectiepreventie
- Volg de overheid. Houd je aan de wetgeving, richtlijnen en adviezen die voor jou specifieke situatie, branche, organisatie van toepassing zijn.
- Herevalueer uw hygiëne- en schoonmaakprotocollen. Zijn ze up-to-date en voor iedereen beschikbaar;
- Inventariseer de risico's. Geef extra aandacht aan vaak aangeraakte oppervlakken, ook genoemd “contactpunten”, in uw schoonmaakprotocollen. Train uw schoonmaakpersoneel op goede en routinematige reiniging van deze contactpunten.
- Controleer je schoonmaakmaterialen. Zijn ze nog in goede staat en geschikt voor het correct uitvoeren van uw schoonmaaktaken? Zorg voor een goede reiniging van desinfectie van uw materialen voordat ze weer gebruikt worden.
- Train, controleer en herhaal. Verzorg instructies en opleidingen en blijf dit herhalen. Besteed aandacht aan correcte handhygiëne. Controleer of alle schoonmaakmedewerkers op de geinstrueerde wijze werken en zich houden aan de werkplannen en protocollen. Investeer in begrip en motivatie.
- Let op persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen, mondkapjes, spatbrillen en spatschermen. Geef instructies over wanneer en hoe te gebruiken, hoe te reinigen.
- Geef vertrouwen. Bewijs dat er op een hygiënisch veilige manier wordt schoongemaakt.